Ulf Åkerhielm bas, Gunnar Åkerhielm piano, Kari Sjöstrand tenorsax, Sebastian Voegler trummor

TALK

Året var 2010 när vi drog igång bandet. Ulf och jag hade spelat ihop ända sedan vi blev tillsammans under det tidiga 80-talet. 1985 föddes vår son Gunnar - och så gick det 25 år... Sebastian blev vårt absoluta klockrena val för att trion skulle bli kvartett. Sedan dess har vårt unikt täta samspel och karaktäristiska sound hörts på ett hundratal klubbar och spelställen runt om i landet. 

Ulf Åkerhielm bas

Kontrabasisten Ulf Åkerhielm är en enastående mästare på sitt instrument. Han har varit medlem i Sveriges Radios symfoniorkester i flera år, han har spelat traditionell folkmusik med stråke på kontrabasen och i olika jazzstilar från swing till fri improvisation. I den här gruppen utgör han en perfekt kombination av en drivande kompbasisist och en inspirerande solist i full frihet.

Gunnar Åkerhielm piano

Även den unga pianisten Gunnar Åkerhielm är djupt förankrad i jazztraditionen. Efter mer än tio års utbildning och uppträdande i olika grupper har han verkligen hittat sin egen stil med en bit av Monk, George Lewis, Bud Powell och många andra, men mest förstås sig själv. Han spelar med hög intensitet, swing, närvaro, och inte sällan en glimt av humor.

Sebastian Voegler trummor

Den fjärde medlemmen i kvartetten är trummisen Sebastian Voegler, uppvuxen i Tyskland och New York, numera Stockholmare. Sebastian är på grund av sitt sound, sin empatiska högfrekventa timing och utmärkta teknik, en av de mest efterfrågade trummisarna i Sverige. Med sin smidiga pattering och böljande elasticitet passar han perfekt för denna grupp. Han sammanfogar musiken organisk och svänger helt enkelt.


Nisse Sandström:

"När John Coltrane fick frågan av jazzkritikern Carl-Erik Lindgren - Vilka favoriter har du? Svarade han: Alla! (All of them). Efter att ha lyssnat på CD:n NÅLSÖGA svarar jag likadant, Alla – och särskilt Kari Sjöstrand. Här bjuder hon och hennes kvartett på strålande, spännande och svängig jazzmusik.

Alla kompositioner är skrivna av Kari. I bluesen Eko bygger hon ett solo som har allt, det gäller även medmusikanterna, Gunnar Åkerhielms superba pianosolo och Ulf Åkerhielms bas. Ulf, för övrigt en av landets mest begåvade basister, bidrar med ett fantastiskt solo i Bortvalsen. Kari har skapat en stämningsfylld ballad Nålsöga - en fortsättning på Lars Gullins nordiska skönhet och vemod. I Polska från Djupaviken slås jag av vilken formkänsla alla solisterna har - Ulfs strukturerade stråkbas, Gunnars fria men behärskade pianospel uppbackat av Sebastian Voeglers följsamma trummor.

Det är ibland frestande att göra jämförelser med andra stora jazzstjärnor, i det här fallet är det helt onödigt. Den här kvartetten står på konstnärligt egna ben. Det var länge sedan jag kände en sådan glädje som jag känner inför den här skivan. Varje genomarbetad komposition äger en egen personlighet. Karis svar på detta skulle kunna bli: Är du förvånad?"

  • PlayJust a Diddy