band_projekt/20170606_231707.jpg

DIG JAZZ www.digjazz.se 2017:

Tilltalande föryngrad 50-talsjazz med drag av svensk folkmusik

Frost Blossom (Karisma Music)

Kari Sjöstrand har varit frilansmusiker sedan 80-talet. Huvudinstrument är tenorsaxen med spelar även alla saxofoner plus klarinett, flöjt och stundtals även med sång. Bor i Undersvik en liten ort i mitten av Hälsingland men kommer ursprungligen från Stockholm, som hon numera ofta besöker för spelningar med olika gruppkonstellationer. Bred i sitt musikutbud och har tidigare utgett två skivor på duo med maken, basisten Henrik Christensen, där det närmast varit musik i visform/folkmusik som svänger ”jazzinnerligt”. Även jazzmusik för barn finns med på repertoaren. Men det är dock den kreativa jazzmusiken som står henne närmast och finns i uttryck i cd skiva tidigare med gruppen Talk.

I det nyutkomna albumet kommer dock enbart tenoren till användning. Inspelad i New Orleans, som hon besökt ett antal gånger och smått förälskat sig i dess atmosfär. Och under en dag i mars i år spelades åtta av Karis kompositioner in där. Hennes tenorsax tillsammans med Matthew D. White gitarr, Larry Turner elbas och Adam Everett trummor. Musiken bop/swing fyllt lättlyssnad med förankring i femtiotalsjazzen, med lätt föryngring. Hennes kompositioner har stundtals drag av svensk folkmusik karaktär med vemod. Speciellt i ballader som titelmelodin Frost Blossom, där folkmusiken har satt prägel på innehåll, samt den så innerligt vackra Just to Be, med små drag av vad vi minns Lars Gullin framtonade. Även den ”coola” skolans form skymtar i The X Train, med envist påpuschande malande elbasfigurer.

Solistiskt äger Kari musiken med sin tenorsax men även gitarristen White är läcker med sitt solospel. I gungsköna A Little Boat, samt Hello Mr T och Molly´s Mood, där det sydamerikanska påbråt skymtar. Och i I Know, svänger det så där härligt gammeldags. Basist Turner och trummis Everett följsamt pådrivande bakom i allt, som även de får komma till tals i solinpass. Sammanfattningsvis lättlyssnad i avslappad musik och spel som tilltalar.

Thord Ehnberg


Dala-demokraten www.dalademokraten.se 23 maj 2017:

Kari Sjöstrand spelar jordnära jazz

Frost Blossom (Karisma Music)

Kari Sjöstrand bjuder på en njutbar, lugn och ibland lite sorglig samt jordnära jazzmusik.

Kari Sjöstrand är frilansmusiker med tenorsax som huvudinstrument, men hon spelar också andra saxar samt flöjt och klarinett. På den här skivan är det dock tenorsaxen som gäller. Skriver musik gör hon också. Skivan är inspelad i New Orleans med Matthew D. White på gitarr, Larry Turner på elbas och Adam Everett på trummor. Det är modernt och lite gammaldags på en och samma gång. Musiken känns ganska traditionell, men sättningen med elbas och gitarr samt trummor ger ett annorlunda sound där saxofonen får huvudrollen på ett särskilt sätt och ofta spelar en melodi som bas och gitarr följer.

Kari Sjöstrand är uppväxt i Stockholm, men har senare hamnat i Hälsingland och kanske är det där hon plockat upp en massa blå folktoner som sedan blivit jazzmusik. Det hörs tydligt i titelspåret Frost Blossom. Den svenska vistraditionen har hon också med sig. Hon är också ofta i New York och där finns storstadens pulserande jazz. Allt påverkar naturligtvis. Resultatet har dock blivit gott. Det är njutbar jazz, lugn jazz, ibland lite sorglig. Jordnära. Blå toner som svävar över dimmiga yrar och som i nästa låt hamnar i en jazzkällare i New York. Det är ombytligt, men det hänger ihop och skivan blir en helhet som är skön att höra.

Lennart Götesson

🙂